Kärnventilstillverkningsföretag inser gradvis lokalisering

- 2021-06-21-

Under de senaste två åren har tillverkare av kärnklaffar gemensamt gjort framsteg inom forskning och utveckling av några viktiga kärnklaffsventiler med ägare som CGN och CNNC. Enligt den nuvarande budgivningssituationen för kärnklaffsventiler i Qinshan- och Hongyanhe -projekt, i kombination med befintliga kapacitet och prestationer inom ventilindustrin, kommer lokaliseringsgraden för ventiler i Hongyanhe -enheterna 1 och 2 att nå cirka 35%. Efter 1 ~ 2 års forskning och utveckling kommer det att bli ett stort genombrott i tillverkningen av kärnklaffsventiler, och den inhemska produktionstakten förväntas uppnå 60% i Hongyanhe nr 3 och nr 4 enheter.

Med den framgångsrika utvecklingen av kärnventiler markerar det att vissa produkter från Kinas ventilindustri har kommit in i det avancerade området, vilket återspeglar att Kinas ventiler har nått en viss tillverkningsnivå. Produktens marknadsutrymme är brett, men ger också en ny möjlighet för ventilindustrins utveckling. CGN undertecknade "Samarbetsavtalet för utveckling av inhemsk kärnkraftsventil" med Kinas nationella kärnkraftverk, Dalian Dagao Valve och Jiangsu Shentong Valve, som markerar gemensam forskning och utveckling av kärnkraftsventiler mellan CGN och inhemska ventilföretag har startats för fullt.

Förra året undersökte och utvecklade Jiangnan Valve Company självständigt och utvecklade och upplevde hundratals experiment med vakuumfjärilsventil med stor diameter på 5 meter som togs i produktion, den första inhemska ventilen i ett stort nationellt försvar vindtunneltest. För att ge tvåvägs vakuumtätande fjärilsventil och speciell tryckregleringsventil för testanordningen, har boost "Chang 'e" till månen gjort ett viktigt bidrag. 2005 utvecklade företaget framgångsrikt världens första nollläckage "reglerande metalltätande fjärilventil", som ersatte grindventil och jordventil med större energiförbrukning och materialförbrukning, och framgångsrikt utvecklade den inhemska avancerade ventilen "elektrohydraulisk länk snabbstängning ventil "vars stängningstid var mycket lägre än den internationella standarden på 0,5 sekunder.

I nukleära Sue-ventilen och suzhou high school-tryckventil ger lanzhou högtrycksventil för vårt kärnkemiska system ett antal avancerade lokaliseringar av ventilen, inklusive: nukleär Sue-ventil i originalet på 60-70-talet, oberoende forskning och utveckling av torpedovakuumventil, trumvakuumventilprodukter, massproduktion som lokalisering av flaggskeppsprodukt, gör kärnkemisk system nyckelventil torpedovakuumventil för att förverkliga lokaliseringen. Shanghai ventilfabrik har deltagit i många stora nationella projekt under de senaste 40 åren, till exempel att leverera ventiler av rostfritt stål till det nationella kärnkrafts- och kemiska anrikningsprojektet 1962.

Nyligen har lokaliseringen av nyckelventiler också uppnått resultat: Baoyi Valve Group och Zhejiang University utvecklade gemensamt avancerade ultra-låga temperaturserieventiler, Zhejiang Chaoda Valve för Shenhua Group att bära "kolväte" -delen av inhemsk utrustning för att tillhandahålla en antal högtemperatur slitstarkt metall hård tätning inhemsk kulventil forskning och utveckling; Lanzhou högtrycksventil Co, Ltd för Sinopec Puguang gasfält oberoende forskning och utveckling av anti-hög svavel naturgasventil inhemska högtryck flat gate ventil nyligen framgångsrikt prov produktion; Jiangsu Yangzhong-ventilfabriken har utvecklat en serie specialventiler för energibesparing och miljöskydd för svavelåtervinning, etc., och gradvis främjas och tillämpas i landet, så att dessa avancerade ventiler har realiserat inhemsk produktion. Beijing Aerospace Petrochemical Technology and Equipment Engineering Co, Ltd har utvecklat två nya inhemska produkter, "Quick Switching Device of Safety Valve to meet Backup Discharge Capability" och "Non-flow Bush-type Pilot Safety Valve".

Ventilindustrin spelar en mycket viktig roll i utvecklingen av den nationella ekonomin som en viktig länk för beredningstillverkningsindustrin. Eftersom vårt lands inhemska ventiltillverkningsnivå jämfört med den internationella avancerade nivån finns det fortfarande ett visst gap, mycket hög parameter, nyckeln till hög temperatur och högt tryck, ventiler av hög klass har varit beroende av import för att trycka på ventilen lokalisering, utfärdat av statsrådet för flera yttranden om att påskynda utvecklingen av utrustningstillverkningsindustrin, de relevanta statliga avdelningarna enligt kraven i länderna för större utrustningslokalisering, Har gjort en rad stora distributioner, och ledd av National Development and Reform Commission, China Machinery Industry Federation och China General Machinery Industry Association tillsammans, distribution och formulering av relevanta områden för större utrustning i ventillokaliseringsprogrammet, och många gånger med relevanta avdelningar samordning, nu ventillokalisering i hemmet ventilindustrin har bildat enighet.

Under de senaste 20 åren, särskilt under de senaste åren, har gemensamma insatser för vetenskaplig forskning, design, tillverkning och användare uppnått fruktbara resultat. I "väst till öst gasledning", "syd-nord vattendirigeringsprojekt", "de tre ravinerna vattenkonserveringscentrum" miljoner kilowatt kärnkraftsenheter, en miljon ton etylenprojekt, superkritisk och extremt superkritisk värmekraftenhet, olja och gas rörledningar, kolkemisk industri, det stora fartyget, avloppsrening i städer och andra stora konstruktionsprojekt för större utrustning och kärnkraft, petrokemisk, metallurgisk, kraftverk och andra fält, förutom en liten mängd högparameterventil och regulator till import, Inse lokaliseringen av ventiler, vilket ändrar situationen att nyckelventilerna för större utrustning är föremål för främmande länder under en lång tid. Och sträva efter på kort sikt så långt som möjligt stora ingenjörsprojekt och nyckelventiler för att uppnå lokalisering, eller en del av förverkligandet av lokalisering, så att Kinas ventiltillverkningsindustri ligger i framkant i världen.

Från början för att påskynda takten i ventillokalisering Kinas ventillokalisering har alltid varit en lång väg att gå. I början av vårt land för att förespråka lokalisering av ventilen, är inte vanligt segling, men också stött på lager av motstånd, mer debatteras. Efter den äldre generationen experter inom ventilindustrin och några vetenskapliga forskningsavdelningar inom kärnkraftsindustrin för att ta itu med och samordna, kan använda inhemska, resolut använda inhemska, i aspekten av lokalisering så långt som möjligt för att spela kantbollen, för att rädda utländska utbyte mot landet.

Ventillokalisering i Kina i början är ingenting alls, från noll och från kärnkraftverket och kärnkemisk och petrokemisk utrustning startar baserat på lokalisering på 80 -talet och fångar den första 600000 kärnkraftenheten i de relevanta verken på nyckelprojekt, Qinshan kärnkraftverk, sedan gör Ningbo ventil fabrik som lokalisering pilot företag av kärntekniska rör ventil, ventilen är lokalisering. Efter reformen och öppnandet har Kina ökat styrkan i lokaliseringen av ventilen. Med den ständiga förbättringen av tillverkningsteknologinivån för ventilindustrin har många företag antagit den avancerade hartsandlådformningslinjen för att producera gjutämnet. Gjutets kemiska sammansättning analyseras snabbt med direktavläsningsspektrometrar, och gjutets defekter detekteras av kobolt-60 gammastrålar. Smide antar avancerad teknik som smidesdäcksmide och multiriktningsformning. Efter att ha kommit in på 2000 -talet accelereras takten i lokaliseringen av ventilen, och lokaliseringen av relevanta stora ingenjörsprojekt har uppnått prestationer.

Efter att statsrådet utfärdat "Flera yttranden om att påskynda vitaliseringen av utrustningstillverkningsindustrin", drevs utrustningstillverkningsindustrin till en omfattande vitalisering. För den nationella utvecklings- och reformkommissionen tillsammans med Kinas maskinindustriförbund och Kinas förening och relevanta statliga avdelningar har lagts fram för "15", under perioden "elfte femårsplanen" gradvis inse ventilen för större utrustningslokalisering plan, som läggs fram för att realisera viktiga miljoner kilowatt kärnkraftsventiler, ventil megaton etylen stora kompletta uppsättningar av lokalisering av utrustning och så vidare, genom att införa nyckelteknologi och oberoende utveckling, Och i lagar och förordningar och policyer att ge mycket av preferens, så att de relevanta ventilföretagen tar tillfället i akt, ta initiativ till att göra ett bra jobb i ventillokaliseringsarbetet. Upp och ner för att skapa ett samförstånd har lokaliseringen av ventiler gjort glädjande framsteg.

Kärnkraftverkets nyckelventil är en viktig utrustning för kärnkraftverket. Under lång tid är det främst beroende av import. Utländska länder har genomfört en teknisk blockad mot Kina för att tjäna höga vinster, så det har blivit en av flaskhalsarna som begränsar lokaliseringen av kärnkraft i Kina. Inhemsk kärnkraftsventilutveckling startade i början av 1960 -talet. Hittills, efter årtionden av ansträngningar, har Kina bildat en skala med kärnklaffsventildesign, experiment, tillverkning, testförmåga, och för kärnkraftverkets fas I, fas II -konstruktion gav ett stort antal kärnventiler, kärnventiler gjorde en viktigt bidrag till lokaliseringen.

Inhemska nyckelföretag tar initiativet till att övervinna svårigheterna, dela bördan för landet och axla bördan med att lokalisera kärnklaffsventiler inom FoU och tillverkning. Ett antal gamla företag, såsom suvale, shenyang shengshi och dalian dagao, har fått kvalifikationen att designa och producera kärnklaffsventiler och har gjort prestationer i processen att producera kärnklaffar inhemskt i Kina. För närvarande har 19 inhemska företag erhållit licens för konstruktion och produktion av civil kärnteknisk tryckutrustning utfärdad av National Nuclear Safety Administration, som kan designa och producera kärnkraftsventiler. Utformningen och tillverkningen av ventiltyper är grindventiler, avstängningsventiler, reglerventiler etc. De 19 företagen har design och produktion av kärnkraftsventilföretag på ... nivå har 5 (i kärnkraftsventilen Shen Gao, hög, på ventilen, Shanghai Lianggong). För närvarande har den inhemska framgångsrikt utvecklat tryckvattenreaktorn kärnkraftsö kärnkraftsventil i ... klass, backventil, elektrisk bälgklotventil, snabbuppfödningsreaktor med hög nivå av bälgar natriumklotventil och andra kärnventiler. År 2003 ansökte CNNC Su Valve till kommissionen för vetenskap, teknik och industri för nationellt försvar för projektet "Forskning och utveckling av design- och tillverkningstekniken för nyckelventil för kärnkraftverk" och beslutade att inte spara några ansträngningar för att utveckla fem typer av nyckelventiler för kärnkraftverk, vilket bryter det internationella monopolet. År 2006, på uppdrag av National Development and Reform Commission, visar den kinesiska maskinindustrins federations granskning kärnkraftsventilen i Dalian, Shenyang ShengShiHe stora höga enhet "miljon kilowattgrad tryckvattenreaktor kärnkraftsventil nationaliseringsprojekt" tre kärnkraftsventil lokalisering projektet, efter genomförandet kommer att utgöra kärnan i den nationella kärnkraftsventilen lokalisering styrka, gör Kina bygger kärnkraftsprojekt kommer inte längre att disciplineras av andra.

Förra året, med byggandet av andra generationens förbättrade kärnkraftsprojekt som Hongyanhe och Ningde och rötning och absorption av tredje generationens kärnkraftsteknik som Sanmen och Haiyang, har lokaliseringen av kärnkraftsutrustning gjort betydande framsteg tidigare två år. Förlita sig på Qinshan Phase II Expansion Project, under de senaste åren har ventilindustrin framgångsrikt utvecklats med den inhemska avancerade nivån på kärnkraftsventiler, och genom den tekniska identifieringen av ventiltillverkare är: Företaget har slutfört tillverkningen av prototyp av 14 specifikationer och sorter, inklusive kärnkraftsnivå 1 snabbisoleringsventil för snabböppning och stängning, elektrisk avlastningsventil för spänningsregulator, lågtrycksdifferentialsvingventil och kärnkraftsnivå 2 isoleringsventil för hård tätning för inneslutning av luftkanaler, och klarade olika typprov och provinsiella och ministeriella utvärderingar. Jiangsu Shentong ventil kärnkraft sekundär inneslutning isolering fjäril ventil; Dalian stora höga ventiler av kärnkraftsventilen, grindventil och backventil; Den huvudsakliga ångisoleringskulventilen i Shanghai ventilfabrik; Jiangsu Wujiang City Dongwu maskiner kärnkraftsnivå huvudsaklig ångsäkerhetsventil och kärnkraft 2, 3 nivå hjälpsystem säkerhetsventil; Kärnkrafts 2 -stegs stoppventil från Zhejiang Global Valve Group; HZD, HQB typ 1E kärnkraftsventil elektrisk enhet i Jiangsu Changzhou vattenkraftstations hjälpmaskiner General Plant; Yangzhou kraftutrustningsreparationsanläggning med buffertanordning för kärnkraftsventilens elektriska ställdon; Tianjin dag två ventiler kärna klass K1 ventil elektrisk enhet; Shijiazhuang ventilanläggning kärnluftsisoleringsventil; Suzhou Neway ventil kärnkraft elektrisk avstängningsventil, kärnkraft två elektriska kulventil, kärnkraft tre elektriska fjäril ventil; Förutom Shenyang Shengshi högtrycksventil kärnkraftsnivå elektrisk grindventil och kärnkraftsnivå svängningsventil och Suzhou gymnasiet tryckventil fabrik kärnkraftsventilprodukter och ett antal kärnkraftsventil, har passerat National Machinery Industry Federation och annan vetenskaplig forskning avdelningar presiderade över den nya tekniska bedömningen. Nyligen har CNNC SOV slutfört utvecklingen av olika prototyper såsom kärnkrafts första och andra etappens snabba öppnings- och stängningsisoleringsventiler, proportionella sprutventiler, hårt förseglade inneslutningsluftisoleringsventiler, elektriska tryckavlastningsventiler och huvudånga ångisoleringsventiler, och har passerat relevanta tester som typtester och genomförda kallt tillståndsfunktionstester för att möta behoven hos kärnkraftsprojekt.

Samtidigt, i C2 -projektet i andra fasprojektet i Pakistans kärnkraftverk i Chashma, förutom styrventilerna med högt teknisk innehåll, tillverkas alla andra ventiler i Kina. Bland dem tillhandahålls luftutlösningsventilen, mottrycksreglerventilen och andra pneumatiska reglerventiler för kärnnivå 2 och kärnkraft 3 från Shanghai Automation Instrument Factory No. 7. Processventildelen tillhandahålls av CNNC Su -ventil och det elektriska ställdonet tillhandahålls av Tianjin Baili II. Kärnkraftsventil tillhandahålls av Zhejiang Huadong Valve.